Takläggare

Säkra tak i över 500 år

Hur hade europeiska byggnader sett ut utan plåt? Kanske hade det inte funnits så många byggnader att titta på utan plåttakens genomslag för några hundra år sedan. Faktum är att plåt, både som takbeklädnad och på fasader, gjort ett fantastiskt jobb med att skydda våra byggnader ända sedan medeltiden. Det finns uppgifter om att plåt började användas som tak redan under 1500-talet. Från början sågs det som ett exklusivt material som få hade råd att unna sig. Men under 1800-talet och 1900-talet hade plåten nått folket och blev allt vanligare på vanliga hustak. Det ska vi vara tacksamma för. Plåttak är nämligen mycket bra på att stå emot väta och vind och bra på att skydda byggnaderna under sig.

Man kan utan underdrift säga att plåttaket har spelat en roll i vår byggnadshistoria, den har också fått en antikvarisk roll, även om det nog inte var något som dåtidens takläggare funderade på. I många europeiska städer blev det populärt att fästa kopparplåt som ger en patinerad yta på sina hus, plåten blev därmed en betydande del av stadsbilden och är på många håll fortfarande det. Tänk bara på alla kyrkor, slott och andra offentliga byggnader som har ett vackert falsat plåttak att skryta med.

svart plåttak

Stort utbud av olika plåttak

I dagens läge är vi lika beroende av plåt. Den tillverkas nu i många skiftande material beroende på vad plåten ska användas till. Det finns till exempel mjukare plåt som fungerar bra när man ska bygga ett falsat tak. Tak som behöver mer stadga kan istället behöva styvare plåtskivor med hög bärighet. Plåttaken tillverkas i dag helt efter de behov som finns på marknaden när det gäller olika funktioner, utseenden och monteringsmetoder.

Metoderna och materialen är utan överdrift i ständig utveckling. Här i landet började vi svenskar med en automatisk produktion av plåttak omkring 1940. Nu 70 år senare har den automatiserade bandvalsningen helt tagit över efter att de gamla metoden att valsa plåt. Färgbelagd bandvalsad plåt är en utgångpunkt för den profilerade plåt som nu i dag är mycket populär sen några decennier tillbaka.

I dag finns takmästare och takläggare som kan hitta de mest innovativa lösningar för tak på både äldre och moderna bostadshus. Ett nytt exempel på plåttak är de skivor som imiterar tegeltaks-pannor. Plåttak som påminner om just tegelpannor har blivit mycket populära på senare tid. Det ger rejäla tak på samma gång som huset får behålla formen från ett vackert tak av tegelpannor. Lika vanligt på taken till helt nybyggda hus som på gamla hus som nyligen fått renoverade tak.

 

 

Hållbarhet och trygghet!